Schommelstoel: Alles wat je moet weten (de ultieme gids)

Als je denkt dat schommelstoelen alleen bedoeld zijn voor oudere mensen die op de veranda al schommelend hun ongenoegen uiten over de jeugd van tegenwoordig, dan heb je het mis! 

Iedereen kan genieten van een schommelstoel en er zijn tegenwoordig veel moderne stijlen om uit te kiezen.

De schommelstoelen zijn vooral onder de nieuwe mama’s heel populair. Een schommelstoel is namelijk de perfecte plek om je baby te voeden of te kalmeren.

Maar waar moet je op letten bij de aankoop? en hoe kun je zo’n schommelstoel nu het best onderhouden?

Dat alles, en meer, ga ik je vandaag vertellen!

Lees snel verder.

Inhoud

De geschiedenis van de schommelstoel

De schommelstoel bestaat al een tijdje, de eerste schommelstoelen werden namelijk al in het begin van de 18e eeuw gebruikt. Hoewel gedacht wordt dat ze in Europa als eerst op de markt kwamen, waren ze in de 18e eeuw vooral in Noord-Amerika heel populair.

Natuurlijk wonnen de schommelstoelen in deze tijd geen prijzen voor comfort. In feite waren het gewoon simpele houten stoelen met een gebogen houten extensie die de voor en achter poten aan elkaar bevestigde .

In 1725 had de schommelstoelen trend zich verspreid naar Engeland, en al snel waren vooral de rieten schommelstoelen bijna niet meer weg te denken in veel Amerikaanse en Engelse huishoudens.

Iets meer dan een eeuw later ontwierp de Duitse vakman Michael Thonet de eerste zo geheten “bentwood” schommelstoelen (deze werd heel populair vanwege zijn elegantie en lichte gewicht)

de bentwood schommelstoel
De "Bentwood" schommelstoel

In de 20e eeuw werden er een groot aantal innovaties doorgevoerd. Opklapbare schommelstoel varianten begonnen bijvoorbeeld populair te worden vanwege hun gemak en functionaliteit (heel makkelijk mee te nemen op picknicks en andere uitjes).

Tegenwoordig begint de schommelstoelen trend weer helemaal op te laaien en kom je ze in veel verschillende stijlen en kleuren tegen.

De verschillende soorten schommelstoelen

Zoals je ziet heeft de schommelstoel een lange weg afgelegd.

Verschillende innovaties hebben ervoor gezorgd dat schommelstoel nu in allerlei verschillende soorten verkijgbaar is.

Hieronder vind je een korte samenvatting van de meest populaire schommelstoelontwerpen.

De traditionele schommelstoel

De traditionele schommelstoel heeft twee gebogen houten extensies die de voor en achter poten aan elkaar bevestigen. 

Bij dit ontwerp zijn er eigenlijk maar twee contactpunten met de vloer.

Dit type schommelstoel is doorgaans het meest voorkomend (en meest betaalbaar) van alle schommelstoel modellen.

Naast het tijdloze design zijn ze ook heel stevig gebouwd en daardoor heel duurzaam. 

De stoelen hebben geen bewegende delen waardoor eventuele schade tot een minimum wordt beperkt.

Deze stoelen zijn wel behoorlijk star en inflexibel, wat dan weer als een nadeel ervaren kan worden.

De traditionele schommelstoel
De traditionele schommelstoel
De glider schommelstoel
De glider schommelstoel - Afbeelding: besthf.com

De glider schommelstoel

In tegenstelling tot de traditionele schommelstoelen, bewegen de gliders van voor naar achteren op een platte ondergrond i.p.v. in een boog. 

Deze stoelen worden vaak geleverd met grote kussens en zacht gecapitonneerde textiel bekleding. 

Een voordeel van deze stoelen is dat de “glijdende” bewegingen minder ruimte in beslag neemt in vergelijking met de traditionele schommelstoelen. 

Het nadeel is dan weer dat de mechanische complexiteit de prijs en de risico op defecten verhoogd.

De verende schommelstoel

Verende schommelstoelen zijn een beetje een mix van de traditionele schommelstoel en de glider schommelstoel.

Ze schommelen heen en weer zoals traditionele schommelstoelen, maar worden ondersteund door gemonteerde veren die voor de schommelende beweging zorgen.

Het mechanisme is een beetje een ingewikkeld stukje techniek; de meeste ontwerpers verbergen het liever onder een doos aan de voet van de stoel om te voorkomen dat er perongeluk iets vast komt te zitten in de veer.

Deze schommelstoelen zijn redelijk duurzaam en de prijs ligt doorgaans een beetje tussen die van traditionele schommelstoenen en glider schommelstoelen.

de verende schommelstoel
De verende schommelstoel - Afbeelding: Reynoldsfurniture.co.uk
De draaibare schommelstoel
De draaibare schommelstoel - Afbeelding: etsy.com

De draaibare schommelstoel

Draaibare schommelstoelen maken gebruik van een mechanisme dat het mogelijk maakt om op meer dan één bewegingsvlak te schommelen.

Deze functie vind je ook redelijk vaak terug op gliders en verende schommelstoelen om zo de functionaliteit van de stoelen te vergroten. 

Net als bij de gliders en de verende schommelstoelen zorgt dit complexere ontwerp voor een hogere prijs en een hogere risico op kapotte delen.

De moderne schommelstoel

De moderne schommelstoel lijkt qua bouw en techniek veel op de traditionele schommelstoel. 

Net als bij de traditionele schommelstoel hebben de moderne schommelstoelen ook maar 2 contactpunten met de vloer.

Het verschil zit hem vooral in materiaal, comfort en design. De moderne schommelstoelen spelen in op de huidige vraag naar comfort en keuze mogelijkheden.

Daarom worden moderne schommelstoelen bekleed met zachte stoffen (zoals velvet of teddy) en extra padding. Daarnaast is er bijna oneindig veel keus in kleur, type stof en design.

Omdat de moderne schommelstoel geen complexe mechanismes bevat, valt de prijs lager uit en is de duurzaamheid hoger.

Schommelstoel steerne beige velvet
Schommelstoel 'Steerne' - Beige velvet

Waar kan je een schommelstoel voor gebruiken?

Je kunt alle kanten op met een schommel stoel. Of je het nu gebruikt om je baby voeding te geven of te kalmeren, om lekker te ontspannen in de woonkamer, om buiten lekker te schommelen in de tuin, of om het gevoel van angst en stress te verlichten, de schommelstoel is eigenlijk best multifunctioneel!

Schommelstoel voor op de babykamer

blue steerne velvet compr
Schommelstoel 'Steerne' - Baby blue velvet

Wanneer je een schommelstoel kiest voor op de babykamer, is comfort natuurlijk super belangrijk. Je moet er namelijk voor een langere tijd comfortabel in kunnen zitten.

Als je baby het niet eens is met de door jou ingestelde bedtijden, of wat er op het menu staat,  kan het wiegen wel even duren! Daarom kijk je eerst naar ondersteuning en comfort. Voor degenen die borstvoeding geven, is het verstandig om ervoor te zorgen dat de stoel gewatteerde armleuningen heeft die breed genoeg zijn om je armen volledig te ondersteunen.

Voetenbankjes of poefjes kunnen ook een groot pluspunt zijn voor moeders die hun voeten hoger op willen tillen. Door de voeten hoger te zetten, kun je de onderrug ontlasten en de spanning helpen verminderen.

Een andere belangrijke factor voor schommelstoelen voor op de babykamer is veiligheid. Door de mechanische complexiteit van gliders, verende schommelstoelen en draaibare schommelstoelen is het misschien een beter idee om te gaan voor een stoel met wat minder bewegende delen.

Het is ook slim om te kijken naar de stof en hoe makkelijk deze schoon te maken is (baby’s kunnen wel eens een vlekje achter laten). Microvezel is vaak een populaire keuze, evenals leer, omdat ze beide gemakkelijk kunnen worden afgeveegd na een knoeipartij. Alhoewel velvet/ fluwelen stof wat lastiger is om schoon te maken, kun je dit met de juiste materialen ook prima onderhouden.

Schommelstoel voor in de woonkamer

Schommelstoel mama beige
Schommelstoel 'Mama' - Beige stof

Wanneer je een schommelstoel kiest voor in de woonkamer, wil je er natuurlijk een die voldoende arm- en rugsteun biedt. Daarnaast moet de stoel een soepele schommelbeweging bieden en een beetje stevig en duurzaam gebouwd zijn.

We spenderen namelijk heel veel tijd in de woonkamer en we gaan er meestal wel vanuit dat onze woonkamer meubels voor een langere tijd mee gaan.

Als de stoel voornamelijk bedoeld is om stress te verminderen, kun je het best gaan voor een stoel met een voorgevormde rugleuning (die bieden doorgaans het meeste comfort).

Net als bij een schommelstoel voor op de babykamer is veiligheid ook heel belangrijk. Vooral als je kinderen of huisdieren hebt is het beter om voor minder complexe modellen te gaan. 

Qua stof kun je echt alle kanten op (zolang het bij de algehele woonkamer stijl past). Weer zou je hierbij wel 2 keer na moeten denken wanneer je huisdieren of kinderen hebt die de hele dag door de woonkamer rennen.

Het is ook altijd leuk om samen met iemand anders te schommelen. Als je er dus meer dan één wilt kopen, meet dan eerst je ruimte goed op en kies een stoelstijl waarbij je er meer dan 1 kwijt kunt.

Schommelstoel voor in de tuin

Bij schommelstoelen voor buiten in de tuin of op het terras zijn er een aantal houtsoorten die beter standhouden dan andere. Enkele van de beste houtsoorten om te gebruiken zijn hardhout, douglashout, geimpregneerd tuinhout en steigerhout.

Een andere optie is een stoel gemaakt van HDPE-hout, een kunsthars die duurzaam is en bestand is tegen water en wind.

De gezondheidsvoordelen van schommelstoelen

Schommelstoelen voor ouderen

Verrassend genoeg is het aangetoond dat het gebruik van een schommelstoel angst en depressie bij senioren en mensen met ernstige vormen van dementie vermindert.

Schommelstoelen voor volwassenen

Het is ook bewezen dat de schommelende beweging endorfines afgeeft die de stemming van volwassenen kunnen verbeteren. Je kunt een schommelstoel dus ook gewoon aanschaffen voor een goed humeur! 

Schommelstoelen voor baby’s

Natuurlijk kan de schommelende beweging ook goed helpen om baby’s te kalmeren en een hechte band te creëren tussen kind en ouder.

Dit is een overzicht van enkele van de meest populaire gezondheidsvoordelen:

  • Kalmerend effect op baby’s
  • Helpt bij het verbeteren van de balans
  • Schommelen vermindert angst en stress
  • De beweging verhoogt de bloedstroom door het lichaam
  • Kan helpen bij rugpijn

Onderhoud van schommelstoelen

Je wilt natuurlijk het liefst dat je schommel stoel zo lang mogelijk mee gaat. Daarom is het belangrijk dat je je schommelstoel goed onderhoud!

Hoe je dit doet hangt volledig af van het materiaal.

Hieronder vind je een overzicht van de beste manieren om je stoel te onderhouden (gesorteerd op het type materiaal).

Hout

Als houten schommelstoelen niet worden onderhouden, raken ze vaak bekrast en dof. Vuil en lichte vlekken zijn echter gemakkelijk te behandelen met voorwerpen die je vaak in huis aantreft.

Met wat zeep en water ziet je schommelstoel er in een mum van tijd als nieuw uit!

Stap 1
Spreid een zeil uit op de vloer en plaats de houten schommelstoel direct op het zeil.

Stap 2
Giet ½ kopje vloeibare zeep in een emmer met warm water en plaats de emmer op het zeil om de vloer te beschermen tegen druppels en morsen.

Stap 3
Trek rubberen handschoenen aan en dompel de spons in het water. Knijp de overtollige zeep en water eruit om druppels te voorkomen. Begin met het wassen van de schommelstoel door het aanbrengen van stevige, gelijkmatige bewegingen.

Zorg ervoor dat je tussen alle latten, onder de armen, de rugleuning, de zitting en op en rond de frame en poten wast. Gebruik druk bij vlekken, vingerafdrukken, plakkerige plekken en sterk vuil. Ga door met dit proces totdat de stoel schoon is.

Stap 4
Droog de schommelstoel grondig af meteen handdoek en zorg ervoor dat u in alle hoeken, hoekjes en gaatjes komt.

Stof (micro-vezel)

microvezel stof van dichtbij

Microvezel-stof heeft een unieke textuur die de diepte en het contrast van een kleur accentueert, waardoor het een uitstekende keuze is voor schommelstoelen (en andere meubelstukken).

De superieure vlekbestendigheid van microvezelstof zorgt ervoor dat je schommelstoel goed bestand is tegen het dagelijks gebruik (en die van actieve kinderen of huisdieren). Om je  microvezel schommelstoel er op zijn best uit te laten zien, is wat eenvoudig onderhoud vereist.

Stap 1

Voorkom vlekken zoveel mogelijk door kruimels, stof en vuil op te ruimen. Dit kan heel makkelijk door regelmatig te stofzuigen met een opzetborstel. Als je huisdieren hebt, heb je misschien een plakkerige pluizenroller nodig om al het haar te verwijderen. 

Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van hoeveel je de schommelstoel gebruikt en hoeveel mensen en huisdieren je in huis hebt. Over het algemeen is het een goed idee om dit elke keer te doen wanneer je de vloer stofzuigt in de kamer waar je je schommelstoel hebt staan.

Stap 2

Ruim gemorste vloeistoffen altijd zo snel mogelijk op. Meubels van microvezel zijn redelijk vlekbestendig, dus kleine hoeveelheden gemorste stof vallen eerst op de stof in plaats van in de stof te trekken. Dit geeft je de kans om wat papieren handdoeken te pakken en het gemorste op te deppen voordat het vlekken maakt. 

In het geval je al een opgedroogd vlekje hebt kun je vloeibaar afwasmiddel of ontsmettingsalcohol gebruiken om je schommelstoel te behandelen. Vul in dat geval een emmer met warm water en voeg vloeibaar afwasmiddel toe, dompel de doek in de oplossing en maak het gebied met cirkelvormige bewegingen schoon.

Stap 3

Borstel je schommelstoel zo nu en dan. Soms kan het materiaal na het schoonmaken wat stug aanvoelen. Dit komt doordat de kleine vezels verstrengeld raken. Door je microvezelbank te borstelen met een fijne kam, zal de stof weer helemaal tot leven komen.

Velvet (fluweel)

velvet fluwelen stof

Wanneer je een met fluweel bekleedde schommelstoel hebt moeten gemorste vloeistoffen en vlekken onmiddellijk worden behandeld. Suède moet eigenlijk ook minstens elke maand worden gestofzuigd om stof en los vuil te verwijderen. Twee keer per jaar grondig schoonmaken zorgt ervoor dat ze er geweldig uit blijven zien.

Stap 1

Door je schommelstoel wekelijks te stofzuigen kun je stof en vuil dat het suède kan beschadigen makkelijk verwijderen. Gebruik het borstelopzetstukje en de kierenzuigmond om elk oppervlak te bereiken.

Stap 2

Gemorste vloeistoffen en vlekken moeten onmiddellijk worden behandeld.

Maïszetmeel is een uitstekend middeltje voor vloeistoffen op olie basis of met toegevoegde kleurstoffen, lijmverwijderaars kunnen makkelijk kleverige resten verwijderen, en andere vochtige gemorste vloeistoffen kun je het best opdeppen en langzaam op laten drogen.

Een suède borstel helpt de afwerking te herstellen na het verwijderen van vlekken.

Stap 3

Als de schommelstoel echt heel grondig schoongemaakt moet worden, is het misschien tijd om een professionele meubelstofreiniger te bellen. Ze zijn ten slotte getraind in het reinigen van natuurlijk suède om watervlekken en krimp te voorkomen.

Waar kun je een mooie schommelstoel kopen?

Bij Furndaily hebben we een groot assortiment aan luxe, moderne schommelstoelen.

Hier kun je alvast wat inspiratie opdoen voor schommelstoelen in verschillende kleuren en stijlen. Sommige schommelstoelen zijn ook nog eens in de aanbieding!

Schommelstoel 'Mama' - stof & schaapjes

De Mama schommelstoelen hebben een strakke, moderne uitstraling en een ontwerp die zowel classy als comfortabel is.

Deze moderne schommelstoel is verkrijgbaar in meerdere kleuren en stoffen (microvezel en schaapjesstof). De zachte bekleding heeft ook wat meer vulling voor dat extra beetje comfort.

De gecapitonneerde knopen op de rug vinden we ook een hele leuke touch. Al met al past deze designer schommelstoel perfect in babykamers en woonkamers die misschien een mooie accentstoel nodig hebben om de ruimte een beetje op te fleuren.

Schommelstoel 'Steerne' - velvet

De ‘Steerne’ schommelstoelen hebben veel weg van de Mama schommelstoelen, en zijn dus ook super classy.

Het verschil zit hem in de stof. De Steerne schommelstoelen zijn bekleed in een super zachte fluwelen stof, wat de stoel nog eleganter maakt. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren (met zwarte of beuken poten).

Net als de Mama schommelstoelen is dit ontwerp mooi afgewerkt met een gecaptionneerde rugleuning. 

Schommelstoel 'Papa' - schaapjes

Deze mooie schommelstoel is bekleed met een zachte schapenstof en is ideaal voor de kinderkamer. Deze stoel kan bijvoorbeeld ook de perfecte cadeau zijn voor nieuwe mama’s (of papa’s ;D).

De Papa schommelstoelen zijn verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart, roze, beige en koper.

De schommelstoel heeft ook een extra lange rugleuning met zachte kussens voor extra zitcomfort. Zo kun je lekker achterover leunen en helemaal tot rust komen.

Schommelstoel 'Katel' - velvet

De Katel schommelstoelen hebben een gedurfde en minimalistische look die zowel stijlvol als duurzaam is. Deze schommelstoelen is relatief klein, waardoor het dus een goede optie is voor de kleinere mama’s.

Deze kleine schommelstoel is bekleed in een super zachte fluwelen stof en is verkrijgbaar in de kleuren zwart, beige, en roze. Qua prijs is de katel ook aantrekkelijk, het is de goedkoopste schommelstoel op deze lijst.

De montage van deze goedkope schommelstoel is net zo eenvoudig als het ontwerp en kost dus weinig inspanning.

Schommelstoel 'Cherub' - velvet & stof

De ‘Cherub’ schommelstoel straalt elegantie en stijl uit. De poten zijn gemaakt van beukenhout, en de stoel zelf is bekleed met fluweel of zacht microvezel.

De Cherub is ook wat groter dan de andere moderne schommelstoelen. Met zijn stevige constructie en gevormde zitting en rugleuning, zal deze stoel vele jaren meegaan.

Terwijl je achterover leunt met een goed boek in de hand, of een slokje thee drinkt terwijl je de zonsondergang buiten je raam bekijkt, zul je zeker deze stoel helemaal waarderen. Het kan een perfecte aanwinst zijn voor je huis.

Heb jij al een keuze gemaakt? laat het me weten in de comments!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door deze website te bezoeken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Voor meer informatie over ons privacy en cookie beleid, klik op "meer informatie"

Inloggen

No account yet?