Interieurtips, Kleine woonkamer

21 superhandige interieurtips voor je kleine woonkamer

21 superhandige interieurtips voor je kleine woonkamer banner

Heb je moeite met het inrichten van jouw kleine woonkamer en wil je weten hoe je er meer uit kunt halen?

Dan ben je hier aan het juiste adres.

Want vandaag ga ik je de beste strategieën laten zien om jouw kleine woonkamer nog mooier/gezelliger/praktischer te maken!

Het mooiste is dat je de meeste tips vandaag nog toe kunt passen.

Dus laten we beginnen!

Dit zijn de onderwerpen waar we in gaan duiken in deze post:

Maak je eigen mediacentrum

Afbeelding: Joanna henderson

Maak de beperkte vloerruimte vrij van tv-meubels door je eigen mediacentrum te maken die minimale ruimte in beslag neemt.

In een kleine woonkamer is het altijd beter om te gaan voor een aan-de-muur-gemonteerde TV. Dit zorgt er namelijk voor dat je geen ruimte kwijt bent aan een tv-meubel!

Makkelijke stappen:

1. Leer van de pro’s – Ga naar deze pagina van WikiHow en kijk hoe je een MDF bord ophangt  2. MDF bord en planken aanschaffen – Koop een grote MDF (Medium Density Fibre) bord en 2 planken bij een DIY (Do-It-Yourself) winkel. Zorg dat het bord breder is dan je tv. Zorg ook dat de planken even lang zijn als de breedte van het bord.                                                                  3. MDF bord monteren – Bevestig het MDF bord aan de muur en monteer hier je tv op. 4. Planken monteren – Bevestig hierna 1 plank boven je TV en 1 plank eronder. De planken bieden genoeg ruimte om al je media apparaten op te plaatsen (of boeken zoals in het voorbeeld hierboven)

De ruimtebesparende planken zorgen voor opslag zonder al te veel benodigde ruimte in beslag te nemen.

Het gebied onder de onderste plank biedt extra opslagruimte voor kleine ladekastjes of poefjes.

Mocht het bovenstaande in jouw geval moeilijk gaan, kies dan voor een kleine tv-meubel die weinig ruimte in beslag neemt.

2. Gebruik poefjes als stoelen/tafels

Afbeelding: Mydomaine

Het plaatsen van voetenbankjes of poefjes (in plaats van grotere salontafels of stoelen) is een slimme manier om toch een plekje te hebben voor een drankje, eten of afstandsbedieningen zonder dat dit veel plek in beslag neemt

Daarbij is het ook heel makkelijk om dingen te verplaatsen en meer zitplaatsen te creëren wanneer het nodig is.

Makkelijke stappen:

 1. 1. Kies de functie van de poef – Als je vooral extra zitplaatsen voor de tv wilt, kun je een grotere, zachte poef kiezen waar je lekker in wegzakt op het moment dat je gaat zitten. Als je denkt dat je hem vooral als bijzettafeltje zult gebruiken, kies dan een stevigere poef die stabiel genoeg is zodat je dingen op het oppervlak kunt zetten.
 2. 2. Kies de kleur en materiaal – kies een tint en ontwerp die bij de rest van je decor past. Als je van plan bent om de poef meer voor de show neer te zetten, dan kun je waarschijnlijk gaan voor een fancy stofje zoals zijde of fluweel. Maar als je denkt dat je de poef regelmatig gaat verplaatsen of dat hij veelvuldig gebruikt zal worden door de hele familie, dan is het misschien beter om een materiaal te kiezen die gemakkelijk schoon te maken is, zoals katoen of kunstleer.
 3. 3. Kies de stijl – Wanneer je extra zitplek wil creëren kun je het beste twee of drie poefjes voor de bank zetten om zo makkelijker te kunnen kletsen als je gezelschap hebt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een poef naast de bank te zetten zodat je meer zitplaatsen hebt op filmavonden. Deze plaatsing is ook perfect voor als je de poef als bijzettafeltje wilt gebruiken.

3. Creëer ruimte met spiegels

Afbeelding : The August Diaries

Dit trucje werkt echt! Je kunt door deze optische ‘illusie’ heel makkelijk het gevoel van een grotere ruimte creëren door simpelweg meer spiegels in je woonkamer te plaatsen.

Kies hierbij voor een extra grote spiegel zodat je een groot stuk van de muur kunt bedekken.

De spiegel creëert de illusie van ruimte door het natuurlijk licht en interieur te reflecteren. Hierdoor lijkt het alsof de binnenruimte wordt verdubbeld.

Probeer hierbij het kleuren pallet licht te houden. Meer hierover in het volgende hoofdstuk!

Makkelijke stappen:

 1. 1. Ga op zoek naar de perfecte plek – Zoek een mooi plekje om een grote spiegel te plaatsen. Het liefst een plek waar het natuurlijk licht mooi op valt.
 2. 2. Koop een spiegel – De uitstraling is zeker van belang als het gaat om het kiezen van de juiste stijl (en kleur) spiegel voor jouw huis. Houd je aan jouw decoratiestijl. Als je stijl bijvoorbeeld moderner is, kijk dan eens naar een rustieke houten lijst en kies voor een metalen ontwerp met een strakke lijst.
 3. 3. Ga voor de juiste ophanging – Een kabeldraad die over een enkele haak of spijker wordt gehangen is een slecht idee als het gaat om het (veilig) ophangen van een spiegel. In plaats daarvan heeft elke haak aan de achterkant van de spiegel een eigen haak in de muur nodig.
 4. 4. Verdubbel je kleine kamer – Leg je spiegel op de juiste plek of hang hem op aan de muur. Het is niet erg als er wat (kleine) dingetjes voor de spiegel staan.

En je bent klaar. Nu moet je alleen nog uitkijken dat je s ’nachts niet per ongeluk je ‘extra ruimte’ in loopt!

4. Speel met licht

Afbeelding: HomeDeco

In de designwereld is het algemeen bekend dat lichte verfkleuren een kamer groter en helderder doen lijken.

Lichte en heldere muren reflecteren meer, waardoor een ruimte open en luchtig aanvoelt.

Donkere tinten hebben de neiging om licht te absorberen, waardoor kamers kleiner aanvoelen.

Dus, welke kleuren kun je het best kiezen om een kamer groter te laten lijken?

Kies voor een optimaal effect met zachte tinten zoals gebroken wit, of lichte vormen van blauw en groen.

Pro tip: Probeer je muurversiering en lijstwerk in een lichtere kleur te schilderen dan je muren. Hierdoor lijken de muren verder naar achteren, waardoor je woonkamer nog groter lijkt.

Makkelijke stappen:

 1. 1. Kijk welke muren te donker zijn – Identificeer de muren die veel licht absorberen en je woonkamer kleiner doen lijken.
 2. 2. Test nieuwe kleuren met verfstalen en stoffen – Kies de juiste nieuwe kleur en probeer dan kleine delen (samples) van je muren te schilderen. Kijk hierbij naar andere kamers zodat je een ‘flow’ van kamer naar kamer creëert met kleuren die elkaar aanvullen.
 3. 3. Analyseer de samples in verschillende lichten – De ‘echte’ kleuren van een kamer zijn het best te zien in daglicht. De tinten veranderen gedurende de dag en bij het wisselen van seizoenen als de verlichting verandert.
 4. 4. Kies de perfecte kleur – Start met een kleur die het beste bij je past. Neem dan die kleur en bekijk het verschillende tinten lichter en verschillende tinten donkerder. Kies hieruit de perfecte kleur!

Afbeelding credit: Design Seeds

5. Maak gebruik van onhandige ruimten

Afbeelding: Built custom homes via apartmenttherapy.com

Heeft jouw woonkamer ruimte te kort door onhandige ruimtes? Krappe hoeken, de ruimte onder je trap, de bovenkanten van kasten – deze onhandige ruimtes kunnen soms heel lastig zijn. Maar, soms is vindingrijkheid alles wat je nodig hebt om deze lastige plekken de baas te zijn.

Makkelijke stappen:

 1. 1. Plaats planten – Je hoeft niet elke hoek van je huis te vullen, maar hoeken zijn een ideale plek om wat groen in een kamer te brengen. Je kunt iets groots proberen, zoals een vijgenboom met vioolblaadjes om wat visuele interesse te wekken. Plantenbakken op standaards werken ook heel goed in krappe woonkamerhoeken om de hoogte van bijvoorbeeld banken en dressoirs te compenseren.
 2. 2. Maak gebruik van de ruimte boven de kasten – Een mooie plek om van alles en nog wat op te bergen. Denk hierbij aan opslagbakken, potten, kunstwerken en meer. Zolang wat je er neerzet het gat maar mooi opvult!
 3. 3. Een hoekje onder de trap – Staat jouw trap deels in je woonkamer en doe je niks met deze ruimte? Zonde! Dit is een probleem dat veel huizen met twee verdiepingen hebben. Een kleine werkruimte zoals in de foto hierboven is bijvoorbeeld een geweldig idee, vooral als je een plek nodig hebt om rekeningen te betalen, een gezinsagenda bij te houden en enkele e-mails te beantwoorden.
 4. 4. Achter de deuren – De ruimte achter een deur kan lastig zijn, aangezien je die ruimte nodig hebt om de deur vrij open en dicht te doen. Maar er zijn manieren om gebruik te maken van deze ruimte door het plaatsen van bijvoorbeeld een heel ondiepe boekenplank zoals in de foto hieronder.

Afbeelding: Project Nursery

6. Ruil je grote bank voor een 2-zits bank of Loveseat

Afbeelding: Furndaily

Een grote bank kan heel snel een heel groot deel van je woonkamer innemen.

Dus heb je een hele kleine ruimte en heb je een relatief grote bank? Stel jezelf dan de vraag of je niet net zo veel zitcomfort kan creëren met een kleinere 2-zitsbank of loveseat.

In de praktijk is een 2-zits bank groot genoeg voor 3 personen terwijl een loveseat makkelijk 2 personen kan voorzien van een comfortabele plek.

Met een kleinere bank komt er al snel veel meer plek vrij.

Makkelijke stappen:

 1. 1. Overweeg eerst de maat – Hoe groot moet de bank zijn? Heb je aan 3 zitplekken genoeg? Of is 2 ook voldoende? Wil je de mogelijkheid hebben om er iets bij te zetten zoals een salontafel?
 2. 2. Bepaal precies hoe je je bank neer wil zetten– Denk hierbij vooral hoe jij je dagen op de bank doorbrengt. Wat doe je het meest in de woonkamer? Kom je graag tot rust voor de tv? Zorg er dan voor dat je bank in de richting van de tv staat. Vind je het leuk om spel- of wijnavonden te organiseren? Plaats je bank dan zo dat er plek is voor eventuele extra zitplaatsen.
 3. 3. Bepaal welke vorm het beste bij de kamer past – Nu je de functie van jouw bank hebt bepaald, is het tijd om te kijken welke bank-vorm zal helpen om die functie te ondersteunen. Een strakke L-vorm is bijvoorbeeld ideaal voor open ruimtes die verdeeld moeten worden. Denk hierbij aan het scheiden van de woonkamer en de eetkamer.
 4. 4. Onderzoek bekledingsmaterialen. Welke is het beste voor jou? – Een mooie bank is belangrijk, maar functionaliteit is nog belangrijker! Een zachte, witte suède bank zou bijvoorbeeld supermooi zijn. Maar aan de andere kant kan het een slechte keuze zijn als je huisdieren of kleine kinderen hebt die zich af en toe flink uitleven op de bank.
 5. 5. Kies een stijl die bij jouw huis past – Het kan soms een beetje moeilijk zijn om je eigen persoonlijke stijl vast te stellen, maar ga hierbij gewoon uit van je instinct. Als je stijl strak en modern is, kies dan iets dat dit weerspiegelt, bijvoorbeeld met strakke lijnen en kleuren. Als je huis een mix van kleuren is, kan een bank die verschillende stijlen combineert de perfecte uitdrukking zijn van je smaak.
 6. 6. Kies een kleur: helder, bedrukt of neutraal? – Wees niet bang om een bank te kiezen met een leuke of unieke print! Het kan een verrassend persoonlijk tintje geven en het gevoel van de hele kamer snel veranderen.

7. Laat traditionele combi’s gaan

Afbeelding:  Kelsey Mulvey

In de woonkamer is de traditionele combi bank + salontafel bijna niet weg te denken.

Maar in plaats van je hieraan vast te houden is het beter om te kijken naar wat het beste past in jouw woonkamer.

Nu is de woonkamer in de bovenstaande foto niet bijzonder klein, maar er wordt wel aanzienlijk veel ruimte bespaard door de afwezigheid van een salontafel.

Is je salontafel niet multifunctioneel en neemt hij redelijk veel plek in beslag? Haal je salontafel dan weg of vervang hem met een kleine stoel, kar of bijzettafel om ruimte vrij te maken.

Makkelijke stappen:

 1. 1. Haal je salontafel weg – verkoop je salontafel of vind er een mooi nieuw plekje voor in een andere kamer.

Optioneel:

 • 2. Meet de overgebleven ruimte – Mocht je toch iets in de woonkamer willen hebben waar je je drinken/eten op kunt zetten, meet dan de ruimte tussen je bank en de muur
 • 3. Kies een vervanger – Koop een kleine poef, kar of bijzettafel die weinig van de overgebleven ruimte in beslag neemt. Het liefst eentje die multifunctioneel is en bij jou stijl past!

Mocht het bovenstaande in jouw geval niet praktisch genoeg zijn, kies dan voor een kleine multifunctionele salontafel die weinig ruimte in beslag neemt. Meer over multifunctionele meubelstukken in het volgende hoofdstuk!

8. Gebruik multifunctionele meubelstukken

Afbeelding: Furndaily

Multifunctionele meubelstukken zijn echt superhandig voor kleine woonkamers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bank of een salontafel waar je ook spullen in op kunt bergen.

Neem deze salontafel hierboven bijvoorbeeld, deze kan ook gebruikt worden als opbergruimte. Door zulke multifunctionele meubels aan te schaffen, heb je extra plek om je spullen in op te bergen of juist tentoon te stellen.

Makkelijke stappen:

 1. 1. Breng het geheel in kaart – Pak een stuk papier en een pen en ga alle meubels in jouw woonkamer na
 2. 2. Kijk welke meubels weinig multifunctionele kwaliteiten hebben – Heb je bijvoorbeeld een salontafel waar je niks in op kunt bergen? Schrijf het op
 3. 3. Doe inspiratie op – Ga naar deze pagina van Houzz om inspiratie op te doen
 4. 4. Kies de beste optie – Kijk welke meubels op de lijst het makkelijkst en goedkoopst zijn om te vervangen en vervang ze met multifunctionele meubels

9. Maak gebruik van de hoogte van de kamer

Afbeelding: Georgia Burns via Idealhome

Bij een kleine woonkamer is het ook een goed idee om te kijken naar de hoogte van een ruimte en niet alleen naar vloerruimte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zwevende opbergkasten bij het plafond zoals in de foto hierboven, of een opbergwand/ kast waarbij je flink de hoogte in gaat.

Makkelijke stappen:

 1. 1. Hang gordijnen vanaf het plafond – Moet je voor de ramen nog gordijnen uitkiezen? Laat deze van het plafond tot de grond lopen zodat je de hoogte benadrukt.
 2. 2. Ga de hoogte in met een kast of opbergwand – Je kunt je kleine woonkamer hoger laten lijken door een smalle, hoge kast tegen de wand te plaatsen. Ook is het mogelijk om een opbergwand hoog op de muur te plaatsen. Heel handig voor extra opbergplek!
 3. 3. Ga de hoogte in met opslagruimte in de buurt van het plafond – Als je tactisch te werk gaat, kun je een heleboel extra opslagruimte creëren in plekken waar je het niet meteen aan denkt. Een idee is om een zwevende opbergkast aan het plafond boven je bank te monteren, zoals op de foto hierboven.

10. Leid af met pronkstukken

Afbeelding: Furndaily

Kies een of twee opvallende items, zoals een schommelstoel bekleed in een fantastische stof, een opvallend kunstwerk of een oversized tafellamp. Houd de rest van de kamer goed opgeruimd. Hierdoor voelt de kamer sfeervol aan en trekt het de aandacht weg van de grootte.

Makkelijke stappen:

 1. 1. Overdrijf het niet– Pronkstukken zijn heel leuk, maar je ogen moeten wel de kans krijgen alles rustig te verwerken zonder dat het te overweldigend wordt. Begin met iets groots en centraals in de kamer.
 2. 2. Gebruik kunststukken – Heb je bijvoorbeeld een mooie haard met een lege plek erboven? Probeer dan aandacht naar deze plek toe te trekken door het plaatsen van een mooie foto, beeldwerk of spiegel.
 3. 3. Vergeet het plafond en de vloer niet – Je kunt ook aandacht naar het plafond trekken door er bijvoorbeeld een mooie kroonluchter of hanglamp aan te hangen. Als je bij de vloer wil beginnen kan je bijvoorbeeld een mooie vloerkleed als pronkstuk gebruiken.
 4. 4. Een meubelstuk als ster van de kamer – Een gewaagd ontwerp, een klassieke vorm of een interessante kleur/patroon kunnen je aandacht er rechtstreeks naartoe trekken. Het kan zijn dat je vanaf hier jouw visuele reis door de ruimte wilt beginnen.

11. Vermijd het gang-effect met een hoekbank

Image: David Giles via Idealhome

Als je een lange smalle woonkamer hebt is het soms beter om te gaan voor een hoekbank in plaats van een lange bank. Dit zorgt ervoor dat je een gezellige hoek kunt creëren met een open ruimte. Hierdoor komt er ook weer extra ruimte vrij voor extra zitplekken door bijvoorbeeld zitkussens te plaatsen.

Makkelijke stappen:

 1. 1. Kijk of je je hoekbank links of rechts nodig hebt – De meeste hoekbanken hebben een lange kant en een korte kant en, afhankelijk van hoe jouw kamer is ingedeeld en waar je de bank wilt plaatsen, kan dit heel belangrijk zijn!
 2. 2. Overweeg een modulaire hoekbank – Een manier om te voorkomen dat je je zorgen hoeft te maken over de richting waarin je bank staat, en om jezelf meer flexibiliteit te geven, is door een modulaire bank aan te schaffen.
 3. 3. Kies je ontwerp – Net als standaardbanken zijn hoekbanken verkrijgbaar in verschillende stijlen; leer of stof, klassiek of modern, met of zonder armen, houten frame of metalen frame, poten of geen poten, enzovoort. In de meeste gevallen is dit simpelweg een kwestie van persoonlijke voorkeur en wat past bij jouw smaak, budget en de inrichting van je huis.
 4. 4. Stel de functie van je bank vast – Tegenwoordig gaat het kiezen van een bank niet alleen om het kiezen van de stijl, het materiaal en de kleur. Er zijn een aantal andere functies die je misschien wilt overwegen. Wil je er bijvoorbeeld languit op liggen, ga dan voor een ‘chaise-end’. Wil je achterover kunnen leunen, ga dan voor een ‘recliner’. Wil je er ook op kunnen slapen, ga dan voor een multifunctionele hoekbank-bed.
 5. 5. Kies de perfecte bank – Vervang jouw lange bank met de perfecte hoekbank om ruimte vrij te maken!

12. Maak gebruik van een room-divider

Afbeelding: Sjaartje

In een kleine woonkamer wil je natuurlijk graag voor een ruimtelijk ogende kamer gaan. Maar aan de andere kant wil je waarschijnlijk ook alle verschillende leefruimtes kunnen creëren zoals je die in een grote woning hebt (zoals een woonkamer, eethoek, werkruimte). Als je alles zomaar in een kamer stopt kan dit al snel rommelig aanvoelen. Daarom is het slim om ruimtes in je woonkamer op een creatieve manier van elkaar te scheiden.

Makkelijke stappen:

 1. 1. Verdeel je ruimt met een boekenplank – Boekenwurm of niet, een boekenplank kan een stijlvolle en effectieve manier zijn om een ruimte op te splitsen.
 2. 2. Verdeel je ruimt met planten – Een muur met planten is perfecte om een ruimte af te scheiden en voor meer privacy te zorgen.
 3. 3. Verdeel je ruimt met gordijnen – Als je geen deuren of muren hebt om je ruimte te splitsen, maakt het scheiden van ruimtes door stof een wereld van verschil.
 4. 4. Verdeel je ruimt met een vouwscherm– Vouwschermen zijn een hele snelle manier om een ruimte af te schermen. Daarnaast zijn ze ook makkelijk te verplaatsen.
 5. 5. Verdeel je ruimt met meubels – Je hoeft niet altijd te gaan winkelen voor een gloednieuw decor of verdelers om een ruimte op te splitsen. Je kunt je kamer ook opdelen met meubels die je al hebt.
 6. 6. Verdeel je ruimte met verschillende hoogtes – Een kamer opsplitsen betekent niet altijd dat je een ‘muur’ moet maken. In plaats van dingen visueel af te sluiten, kun je spelen met verschillende niveaus in een kamer. Zet je werkplek bijvoorbeeld op een verhoging.
 7. 7. Verdeel je ruimte met een vloerkleed – Als je een bank en een salontafel hebt is een vloerkleed soms alles wat je nodig hebt om er een echte ‘aparte’ woonkamer van te maken. Door een kleur te gebruiken die sterk contrasteert met je vloer, kun je “grenzen” in een ruimte creëren.

13. Speel met vormen

Afbeelding: Emily Henderson

Heel veel vierkante meubels kan soms saai worden in een kleine ruimte. Door bijvoorbeeld een ronde tafel, een bank met ronde hoeken of accessoires met ronde vormen in een vierkante ruimte te plaatsen kun je de sleur gemakkelijk doorbreken.

Makkelijke stappen:

 1. 1. Denk aan de vormfactor – Kijk goed naar de vorm van je meubels en de vorm van je woonkamer. Een voorbeeld: ronde tafels zullen er meestal niet zo goed uitzien in een smalle rechthoekige kamer. De zijkanten van de kamer zullen er dan snel oncomfortabel smal uitzien in vergelijking met de ruimte aan de andere uiteinden. Het vinden van de juiste vorm voor je meubels is relatief eenvoudig: pas gewoon de verhoudingen van je meubels aan, aan je kamer. Als je een langwerpige kamer hebt ga dan bijvoorbeeld voor een rechthoekige tafel. Heb je een vierkante woonkamer, probeer dan een ronde tafel.
 2. 2. Denk aan de ruimtefactor – Ronde meubels kunnen door de afwezigheid van scherpe hoeken ervoor zorgen dat een kamer ruimer lijkt. Daarnaast worden onze ogen van nature aangetrokken door ronde objecten, waardoor we ons minder kunnen concentreren op omringende rommel. Aan de andere kant hebben rechthoekige meubels een flexibel voordeel. Een rechthoekige tafel bijvoorbeeld kan makkelijk tegen de muur worden geplaatst om ruimte te besparen. Kijk dus goed naar ho je de ruimte wil benutten.
 3. 3. Denk aan de stijl factor – Zoals we het in hoofdstuk 9 al over hebben gehad kan het materiaal en het ontwerp van je ronde meubels je ogen soms op een positieve manier afleiden. Een voorbeeld: Het materiaal en ontwerp van je van je ronde bank kan ervoor zorgen dat hij meteen de aandacht naar zich toe trekt, ondanks dat hij misschien heel klein is.

14. Schaf een extra groot vloerkleed aan

Afbeelding: Furndaily

Het is natuurlijk een beetje logisch dat je kleinere meubels aanschaft wanneer de oppervlakte van je woonkamer beperkt is. Zo heb je meer loopruimte over en staat je kamer niet bomvol met allerlei spullen. Maar voor één item kun je een uitzondering maken: het vloerkleed!

Vloeroppervlakken met variatie (zoals tegels of laminaat) zorgen voor ‘visuele start en stop punten’ voor het oog. Door een grote vloerkleed in jouw kleine woonkamer te plaatsen verminder je het aantal start en stop punten waardoor je kamer samenhangend en groter lijkt.

Makkelijke stappen:

 1. 1. Kies het materiaal – Het type vloerkleed dat het beste werkt in een bepaalde kamer, hangt af van het aantal voetgangers.  Als je woonkamer bijvoorbeeld direct aan de voordeur zit is het misschien beter om voor een wollen (mix) vloerkleed te gaan omdat deze heel duurzaam zijn en goed tegen slijtage kunnen. Maar, aangezien het voetverkeer vaak middelmatig is in de woonkamer, is een tapijt van laagpolige polyester ook een goed idee. Deze bieden zacht comfort onder de voeten terwijl ze ook het voetverkeer van mensen en huisdieren goed kunnen verdragen.
 2. 2. Stel vast wie de kamer het meest gaat gebruiken – Heb je bijvoorbeeld kinderen? Dan is het beter om te gaan voor een tapijt van polyester. Vloeistoffen dringen bij deze tapijten niet door de synthetische vezels en kunnen met een spons worden weggeveegd. Wordt dit vloerkleed gebruikt in het huis van een bejaarde persoon of iemand met beperkte mobiliteit? Kies dan een laagpolig vloerkleed. Dit verkleint de kans op struikelen of vast komen te zitten.
 3. 3. Kies het kleurenpalet – Veel interieurontwerpers zeggen dat de meest indrukwekkende tapijten, kunstwerken voor de vloer zijn. Een felle kleur of interessante print is genoeg om het beste naar voren te brengen. Maar, het moet natuurlijk wel passen bij de rest van je interieur!
 4. 4. Kies het formaat – Dit hangt volledig af van het formaat van je woonkamer. In ieder geval moeten de voorpoten van alle meubelstukken comfortabel op de randen van het vloerkleed passen.

15. Ruim je woonkamer op

Een van de makkelijkste tips op deze lijst, maar toch ontzettend effectief! In het algemeen hebben mensen veel meer spullen dan ze denken (of nodig hebben). Soms is het moeilijk afstand te doen van spullen omdat we er snel gehecht aan raken. Toch kunnen veel spullen in een kleine woonkamer de kamer rommelig doen lijken. Ruim je woonkamer dus een keer goed op. Verkoop wat je niet meer nodig hebt. Vind je dit te lastig? Stop ze dan in een doos en berg ze op.

Makkelijke stappen:

 1. 1. Ga met een vuilniszak rond – Pak een vuilniszak en gooi al het afval weg. Papiertjes, flesjes, zakjes en ga zo maar door.
 2. 2. Maak alle grote oppervlakten leeg – zoals vieze kopjes, borden en post. Doe het vies servies in de vaatwasser en verzamelen de post
 3. 3. Ga met een doek over de tafel en zichtbare stofplekken – Ga even snel met een doek over de meest zichtbare plekken.
 4. 4. Kijk welke spullen je niet meer nodig hebt – Ben je spullen tegengekomen die je niet meer nodig hebt? Doe ze in een zak en verkoop ze of gooi ze weg
 5. 5. Leg alle overige spullen terug op z’n plaats. Zijn er spullen waar je geen plek voor hebt maar die je wel wil houden? Berg ze dan goed op.
 6. 6. Stofzuigen en eventueel dweilen – Pak je stofzuiger en ga aan de slag. Als je tijd en zin hebt kun je ook nog even een dweil over de vloer halen voor een extra fris gevoel.

16. Maak gebruik van zwevende meubelstukken

Afbeelding: Katrina Chambers

Als je opslag of display mogelijkheden aan je woonkamer toe wilt voegen, overweeg dan om voor ‘pootvrij’ te gaan. Door grote kasten zoals op de foto hierboven aan de muur te bevestigen, lijkt het alsof er minder ruimte wordt ingenomen omdat het vloeroppervlak nog steeds vrij is. Zo heb je ineens super veel ruimte om spullen op te bergen en tentoon te stellen.

Makkelijke stappen:

 1. 1. Denk na over de functie – Wat wil je opbergen en wat wil je op de kast plaatsen? Opslagruimte en draag gewicht zullen invloed hebben op de stijl en het materiaal van de kast. Als je veel spulletjes op wil bergen, ga dan voor een grote moderne kast. Is opbergen minder belangrijk en wil je vooral een mooi plekje hebben om dingen tentoon te stellen? Dan kun je ervoor kiezen om een kleinere kast aan te schaffen.
 2. 2. Kies jouw favoriete stijl – Er zijn veel prachtige stijlen. Ga naar de winkel of kijk online om voorbeelden te zien. Kies nu je top 3 van zwevende kasten. Bekijk je top 3 vanuit verschillende hoeken en elimineer de 2 opties die het minst goed in jouw interieur passen.
 3. 3. Kies je materiaal type en kleur – Dit hangt volledig af van je persoonlijke voorkeur en budget. Kies een kleur die goed in jouw interieur past en een materiaal die goed binnen jouw budget past.

17. Maak gebruik van doorzichtige meubelstukken

Afbeelding: Anna Spaller

Meubels van acryl of glas zijn een typische designertruc voor kleine ruimtes. Ze vervullen een functie (zoals het houden van eten of drinken) terwijl het lijkt alsof ze in de ruimte verdwijnen. Zo krijg je een kamer met alle functies die je nodig hebt, maar zonder dat het visueel ruimte in beslag neemt. Je hoeft niet al je meubels te vervangen, het is voldoende om een paar stukken toe te voegen om het karakter van het interieur aanzienlijk te veranderen

Makkelijke stappen:

 1. 1. Kies het materiaal – Ga je voor acryl of toch voor glas? Meubels van acryl zijn meestal wat goedkoper en beter bestendig tegen een stootje. Glazen meubels zien er over het algemeen wat chiquer uit maar gaan ook weer een stuk sneller kapot. Heb je een stel kinderen rondrennen? Misschien is het dan beter om voor acryl te gaan 😉
 2. 2. Kies een stijl – Doorzichtige meubelstukken zijn over het algemeen redelijk universeel in stijl en passen daardoor in veel verschillende soorten interieurs. Plaats je transparante meubelstuk bijvoorbeeld in een Scandinavische, eclectisch, hightech, art deco of zelfs klassieke interieur. Heb je een heel oud-bollige interieur? Overweeg dan om meerdere meubelstukken te vervangen door doorzichtige meubelstukken.

18. Maak gebruik van organisers en planken

Afbeelding: Apartment therapy

Als je heel veel boeken en souvenirs hebt terwijl het vloeroppervlak schaars is, kun je zwevende planken overwegen. Deze ruimtebesparende, zwevende planken zijn een moderne oplossing die perfect is om jouw boeken en souvenirs een mooi plekje in het zicht te geven. Het onzichtbare ontwerp van de montagebeugels, geeft ze een nette, gestroomlijnde uitstraling die bij erg geschikt is voor moderne en eigentijdse woningen.

Makkelijke stappen:

 1. 1. Denk na over de functie – Waar ga je de zwevende planken voor gebruiken? Wil je al je boeken kwijt? Wil je wat leuke souvenirs tentoonstellen? Of wil je zwaardere dingen een mooi plekje geven? Aan de hand van de functie kun je de juiste type en materiaal gaan kiezen.
 2. 2. Kies een type – Er zijn verschillende type zwevende planken zoals platte planken, L-planken, box planken, planken met contour en mini plankjes. Kies jou type aan de hand van je smaak en gewenste functie.
 3. 3. Kies het materiaal – Welk materiaal past het best in jouw interieur? Kies uit houten planken, MDF-planken, metalen planken, Glazen planken of Acryl planken.

19. Voeg meer planten toe

Afbeelding: The beauty revival via 804s caymore

Planten brengen een heleboel voordelen met zich mee als decoratie, zoals het inbrengen van kleur. Het is daarom ook geen geheim dat planten veel waarde toevoegen aan elke kamer in huis, maar je kunt er een keer echt creatief mee aan de slag gaan in je woonkamer. Hang bijvoorbeeld wat plantjes op om zo niet te veel van je kostbare vloeroppervlak in te nemen.

Makkelijke stappen:

 1. 1. Denk aan vloerplanten – Een van de beste dingen van planten is de veelzijdigheid die ze bieden. Ze kunnen klein genoeg zijn om een klein bureau of rek te accentueren, of ze kunnen groot genoeg zijn om hun en groot deel van het vloeroppervlak in te nemen. Kijk eens rond in je woonkamer. Zie je ergens een leeg plekje? Misschien is dit de perfecte plek voor een nieuwe vloerplant.
 2. 2. Denk aan orchideeën – Niet vergeten, groen is niet de enige kleur die je kunt kiezen. Bloeiende planten hebben alle gezondheids- en aromatherapievoordelen van groene planten, terwijl ze je ook een extra vleugje kleur geven die je kamer echt kan laten stralen.
 3. 3. Denk aan snijdbloemen – Voor een oplossing op kortere termijn die minder tijd en onderhoud vereist dan het verzorgen van een plant, kan je overwegen om snijbloemen te gebruiken om jouw ruimte een beetje leven te geven.
 4. 4. Denk aan vetplanten en cactussen – Er zijn een aantal zeer stevige kamerplanten die ook heel gemakkelijk te verzorgen zijn, en ook nog eens lang door groeien zoals een cactus of vetplant.
 5. 5. Denk aan planten aan de muur – Er zijn talloze leuke en creatieve manieren om planten op verschillende plekken van je woonkamer te krijgen. Hang bijvoorbeeld planten van het plafond of hang ze op aan de muur.
 6. 6. Denk ook aan nepplanten – Als je absoluut niet het geduld of het geluk hebt om succesvol te zijn met planten van welke aard dan ook, maar je toch het gevoel wilt hebben dat er een vleugje natuur in de uitstraling van je ruimte zit, ga dan voor nepplantjes!

20. Kies delicate meubels

Afbeelding: Winkie Visser

Het kiezen van accentmeubilair met delicate frames is een goede manier om de visuele ‘ruis’ te beperken. Neem deze ‘kleine’ woonkamer bijvoorbeeld. De ruimte voelt veel groter aan dankzij de delicate gouden poten + het dunne glazen blad van de salontafel, de dunne poten van de accentstoelen en de dunne standaard van de vloerlamp.

Makkelijke stappen:

 1. 1. Kies een stijl – Dat de stijl van je meubels bij je interieur ‘moet’ passen is onderhand wel duidelijk. Dit geld dus ook voor delicate meubels. Als je stijl strak en modern is, kies dan iets dat dit weerspiegelt, bijvoorbeeld met strakke lijnen en kleuren. Als je huis een mix van kleuren is, kunnen meubels die verschillende stijlen combineren ook heel goed de sfeer van de kamer versterken.
 2. 2. Check de stevigheid – Met delicate meubels moet je altijd kijken of alles wel stevig/duurzaam is gemaakt. Meubels met dunne frames kunnen namelijk al snel onstabiel worden. Kies bijvoorbeeld hout dat aan de uiteinden en hoeken is verbonden, niet verlijmd of genageld. In de productiewereld staat dit bekend als houtschrijnwerk. Dit zijn stukken die steviger zijn en meer gewicht kunnen dragen.
 3. 3. Sluit tweedehands meubels niet uit – Je kunt soms geweldige, delicate tweedehands meubeltjes vinden. Wat dan wel belangrijk is, is dat je ze zorgvuldig inspecteert. Kijk goed voor eventuele scheuren, vlekken of krassen.

21. Maak gebruik van de vensterbank

Afbeelding: Elle

Bij het stijlen van je kleine woonkamer is het misschien gemakkelijk om je vensterbank over het hoofd te zien. Het is meestal een plek die ofwel kaal blijft of volledig verdwaalt in onnodige rommel. Maar met een dosis creativiteit kun je je vensterbank omtoveren tot het middelpunt dat hij verdient.

Makkelijke stappen:

 1. 1. Maak er een boekenplank van – Heb je nog geen mooie plek gevonden voor je boeken? Overweeg dan om je vensterbank om te toveren tot een boekenplank.
 2. 2. Maak er een klein tuintje van – Laat je groene vingers zien met mooie, kleine planten in verschillende soorten potten. Voeg mooie bloemen of zelfs wat keukenkruiden toe om zo een organische, natuurlijke plek voor je huis te creëren.
 3. 3. Maak er een romantische sfeer booster van – Je vensterbank wordt meteen romantischer als je er wat kaarsen plaatst. Het zorgt s’ avonds voor een fijne gloed die perfect is voor een ontspannende avond of regenachtige dag.
 4. 4. Maak er een opslagruimte van – Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je vensterbank te gebruiken als opslag! Laat de ruimte niet verloren gaan. Voeg mappen, dozen of potten met “spullen” toe om de vensterbank aan te kleden.
 5. 5. Maak er een kunstwerk van – Kun je niet beslissen wat je met je vensterbank aan moet? Misschien heb je veel spulletjes die maar ergens rondslingeren. Maar er iets interessants van door alles bij elkaar te voegen en een mengelmoes te vormen van mooie, prachtige dingen die jouw persoonlijkheid vertegenwoordigen.

De volgende stap

Nu ben jij aan de beurt!

Welke van de 21 interieurtips uit deze post ga je als eerste proberen?

Stap je over naar poefjes in plaats van stoelen/salontafels?

Of ga je organisers en planken aan je woonkamer toevoegen?

Laat het me hoe dan ook weten door hieronder een reactie achter te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *